FAKÜLTEMİZDE İLK İMPLANT OPERASYONU GERÇEKLEŞTİ

FAKÜLTEMİZDE İLK İMPLANT OPERASYONU GERÇEKLEŞTİ
  • 16 Ocak, 2019
FAKÜLTEMİZDE İLK İMPLANT OPERASYONU GERÇEKLEŞTİ

Kısa süre önce hasta kabulüne başlayan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde ilk implant operasyonu Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalında öğretim üyesi Prof. Dr. Gülsün YILDIRIM tarafından başarıyla gerçekleştirildi. 

 

Prof. Dr. Yıldırım, yaptığı açıklamada, hastanın diş eksikliği şikayeti ile başvurduğunu söyledi. Yapılan radyolojik tetkiklerin sonrasında hastamıza sabit protez yapabilmek için gerekli implantların 30 dakika süren operasyon sonrasında başarıyla gerçekleştiğini bildirdi. Hasta kabulüne başladığı günden bu yana hastaların Diş Hekimliği Fakültesi’ne gösterdiği yoğun ilgiden memnun olduğunu belirten Yıldırım, kliniklerde diğer diş hekimliği tedavilerinin de yapıldığını söyledi.

 

İMPLANT NEDİR?

İmplant; eksik dişlerin yerine konması amacıyla, çene kemiği içerisine yerleştirilen çoğunlukla vida şeklindeki yapay diş kökü olarak düşünülebilir. İmplantlar çoğunlukla, dokularla yüksek uyumluluk gösteren titanyumdan yapılmaktadır ve implantların başarı oranı oldukça yüksek bir tedavidir. Diş hekimliğinde tek diş eksikliklerinden, tam dişsiz hastalara kadar, çok geniş bir yelpazede uygulanabilen bit yöntemdir. Bu uygulama, komşu dişlere hiç müdahale edilmeden gerçekleştirilir. Ayrıca, dişlerin eksik olduğu bölgelerde zamanla çene kemiğinde erimeler, diş çekimini takiben implantın uygulanması ile önemli ölçüde azaltılmaktadır. Çenelerde en sondaki dişlerin eksik olduğu durumlarda sabit bir protez (kuron veya köprü gibi) yapılamadığında, hareketli (kişi tarafından takıp çıkartılan) bir protez tercih edilmediğinde ya da tamamen dişsiz ağızlarda tam protez kullanımı zorlaştığında ve protezin ağız içerisinde oynamasını engellemek amacıyla da implantlar uygulanmaktadır. Gerek çiğneme hissinin normale en yakın olması, gerekse diğer dişlere müdahale etmeden tedavi imkanı yaratması; son yıllarda implant uygulamalarının yaygın bir şekilde yapılmasında etkili olmuştur.

 

Diş eksikliği çiğnemeyi ve estetiği olumsuz etkiler. Bunun yanısıra diş kaybı, kapanışın da değişmesine neden olduğundan; çene ekleminde sorunlara neden olabilir. Ayrıca oluşabilen estetik problemler ve konuşma bozuklukları nedeniyle, kişilerin kendilerine güvenleri de etkilenebilmektedir. İmplantlar; dişlerini çeşitli nedenlerle kaybetmiş kişilerde iyi bir ağız sağlığı, fonksiyon ve estetik için ideal bir seçenektir.